Prva tretjina turnirja je ekspresno minila z dvema odigranima koloma v nedeljo. Igralni dan je na prvi šahovnici otvoril g. Yurri Garett, predsednik FPL pri FiDE.

Šahisti vseh generacij, ki se merijo za lepe nagrade in naslove v različnih kategorijah, šahirajo v eni partiji tudi do 6 ur. Videli smo tudi dve še posebej lepi presenečenji, ko sta dva mladeniča v 1. kolu uspela odščipniti pol točke velemojstroma. To je uspelo Aljoši Kebru proti madžarskemu velemojstru Imre Heri  in Binetu Markošku proti izkušenemu srbskemu velemojstru Nikoli Sedlaku.

V 2. kolu so se nosilci svojih nasprotnikov bolj prepričljivo lotevali, tako da posebnih presenečenj nismo bili deležni. Suvereno je proti naši najboljši šahistki Lauri Unuk uspel remizirati mojstrski kandidat Blaž Debevec.

Tretje kolo je prineslo veliko več izenačenih dvobojev. Še posebej zanimivo je bilo opazovati dvoboje izjemno obetavnih mladih šahistov proti izkušenim velemojstrom, kakor tudi na drugi deski dvoboj našega najmlajšega velemojstra Jana Šublja proti nadarjenemu srbskemu IM Vuku Damjanoviću. V zelo dinamični partiji je na prvi videz delovalo, da je naš velemojster Jan Šubelj že veliko boljši, a se je izkazalo, da se je Vuk Damjanović na partijo zelo dobro pripravil in razorožil Jana. Zelo dobro sta se odrezala Matic Lavrenčič in Rudi Olenik Čampa proti višje rangiranima nasprotnikoma, ki sta jima odščipnila pol točke. Zelo dobro in dolgo se je na prvi šahovnici proti velemojstru Brunellu boril Jan Marn, ki je na koncu moral priznati premoč izkušenemu italijanskemu sosedu. S tretjo zaporedno zmago je doslej najboljši Slovenec mednarodni mojster Domen Tisaj.

 

Pri dekletih smo lahko opazovali prvi klubski obračun dveh Tajfunk Petre Kejžar in Laure Unuk (obe sta v preteklosti že bili državni prvakinji), ki se je tokrat obrnil v prid Lauri. Celo točko so osvojile še Ivana Hreščak, Nuša Hercog, Teja Vidic in Taja Guid.

Na vrhu lestvice se po treh kolih z vsemi možnimi točkami (3) nahajajo:

Sabino Brunello
Gadimbayli Abdulla
Dimitrov Radoslav
Tisaj Domen
Tratar Marko
Goroshkov Maksym
Harikrishnan.A.Ra

Jutri ob 16. uri je na sporedu 4. kolo.

 

Rezultati: https://chess-results.com/tnr898069.aspx?lan=1&art=2&rd=3&flag=30

Partije v živo: https://www.chess.com/events/2024-ljubljana-chess-festival/games

Fotografije: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.870218311814872&type=3